Važni životni koraci su pred tobom?

5 savjeta kako bolje donositi odluke

Krenite u dan sa specifičnim ciljem i nemojte vječno tražiti opravdanja.

 

Svaki dan donosite desetke odluka, kako vježbati, što odjenuti, kako i što jesti. Bile te odluke velike ili male, djeluju iscrpljujuće. To vodi do onog što se naziva “umor od donošenja odluka”, kada je ugrožena kvaliteta životnih, privatnih i poslovnih izbora koje radite.

Donosimo 5 trikova koji će pomoći boriti se s tim problemom.

  1. Odlučite bitne stvari ujutro- dok ste svježi donesite najvažnije odluke u prvom mogućem jutarnjem periodu. Kako dan ide prema svom kraju, koncentracija pada, umor nas ne čini objektivnima, podložni smo emocionalnim pritiscima.
  2. Isplanirajte čist plan- ako slijedite plan to znači da ne morate kroz dan donositi cijeli niz malih odluka koje vas samo opterećuju.
  3. Fokusirajte se na vremenske rokove- ako vam je nešto bitno i posvećeni ste tome, lakše je donositi odluke vezano za taj cilj u periodu dana kada ste odredili da ćete navedeni zadatak odraditi.
  4. Ograničite izbor- suzite opcije odluka na 2 ili 3 jer velik izbor doprinosi gubljenju fokusa. Nekad su “najglasnija” rješenja apsolutno kriva i samo oduzimaju vrijeme i energiju.
  5. Prezentirajte suradniku ili bliskoj osobi svoj plan- objektivni savjet pomogne u sagledavanju situacije i olakša pritisak kod krucijalnih koraka. Dokazano je da osobe bolje donose odluke kada se radi o nekom drugom. Naravno, uz upućenost u ono o čemu se radi.

 

Traži besplatan e-book

Prijavi se kroz formu za kratki online priručnik "Kako biti produktivniji u poslu"

E-BOOK

Čitaj naš blog

Svaki tjedan pišemo o važnim koracima koji će vam život učinit zdravijim, produktivnijim i boljim.

BLOG

Želiš nas nešto pitati? Zanima te više o nama? Pošalji nam upit, na raspolaganju smo ti!

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.


Molimo označite zastava
This field is for validation purposes and should be left unchanged.