Imate problem sa spavanjem?

5 pravila za bolji san

Izgubiti pravilan san, odreći se zdravih navika, je najlakši način kojim dovodite svoje zdravlje u rizik.

Misliti da je za pripremu za san dovoljno ugasiti svjetla i TV, apsolutno je pogrešno! Većina nas ne spava pravilno što se reflektira i na produktivnost u poslu, obitelj i međuljudske odnose.

Odlučili smo vas uputiti kako bolje spavati.

Slijedite ovih pet koraka za bolji, zdraviji odmor.

 

  1. Napravite dnevni raspored: svakoga dana idite spavati u isto vrijeme. Nemojte na dva načina funkcionirati tokom radnih dana u odnosu na vikend. Jo-jo raspored će dati simptome iscrpljenosti, sporom zaključivanju, lošem raspoloženju.
  2. Nemojte piti pića s kofeinom poslije 14h. Popodne je prirodno vrijeme kada organizam gubi fokus i koristimo kofein ako bi ga potaknuli na rad. No, koliko vas to učinit efektivnijma, toliko i smeta kada završimo radni dan. 6 sati nakon zadnjeg gutljaja kofeina, on ostaje u organizmu i čini vas nervoznim, razdražljivim, tjeskobnim.
  3. Trenirajte svaki dan. Kvalitetan trening, ne prekasno, je polazište za kvalitetan san i rješavanje nakupljenog stresa koji ste nakupili tokom dana. Stres sprječava opuštanje prije spavanja pa je potrebno izbaciti ga iz sebe i umoriti se fizički.
  4. Nemojte surfati na mobitelu minimalno 30 min prije spavanja. Koliko god bili ovisni o scrolanju na društvenim mrežama, to nije dobor za vas. A između trendova i svog zdravlja mislimo daje bolje odabrati svoje zdravlje. Svijetlo na ekranu vas budi, a čitanje sadržaja potiče mozak na rad, kao i emocije koje vam odnose mir koji je tijelu potreban u tom periodu.
  5. Tuširanje vrućom vodom prije spavanja nije dobro. Tijelo treba biti na normalnoj temperaturi kako bi dobilo prijekopotrebni odmor i utonulo u san. Dodatno zagrijavanja tijela vodom je opuštajuće, ali ne donosi kvalitetan san generalno. Nekad se bolje otuširati mlakom ili hladnom vodom i nakon toga pokriti ne predebelom dekom.

 

Nekada se određeni savjeti čine glupima i nepotrebnima. Čine se onim ljudima koji još ne osjećaju posljedice loših navika u životu ili onima koji osjećaju, ali te posljedice kompenziraju drogom, alkoholom i tabletama.

Osobe koje biraju svoje zdravlje, u ovim će savjetima pronaći nešto što mogu popraviti u svojoj svakodnevnici kako bi bile zadovoljnije.

Čitaj naš blog

Svaki tjedan pišemo o važnim koracima koji će vam život učinit zdravijim i boljim.

Od treninga i prehrane, do spavanja i sportske opreme...

Pronađite nešto za sebe.

BLOG

Želiš nas nešto pitati? Zanima te više o nama? Pošalji nam upit, na raspolaganju smo ti!


Molimo označite avion
This field is for validation purposes and should be left unchanged.